20 januari. Rally-cola och Rally-glass.

Klicka på bilden för att komma till rejsa.nu

Gelleråsen, sommaren 1975. Medan mekanikerna kollar motorn står några sköna lirare bredvid och vet lite bättre. I bakgrunden en reklamtrailer för Rally-Cola, motorentusiasternas egen favoritläsk.

Redan innan Coca-Cola kom till Sverige fanns det flera inhemska varianter till salu i butikerna. Allra först ut var Cuba-Cola, som lanserades sommaren 1953, tre månader före Coke. Däremellan hann rallyesset Rune ”Bryggarn” Andersson från Storvreta få ut sin egen variant. Rally-Colans etikett var, precis som Cuban, blå och röd och hade en vit ratt som symbol.

Både rallytalangen och smeknamnet ärvdes av sonen Åke, som var en av Sveriges mest framgångsrika förare på 60- och 70-talen och som fortsätter rada upp segrar även som veteran. Imorse var han gäst i morgonprogrammet och berättade bland annat om resan till årets historiska upplaga av Monte Carlo-rallyt som inleds i Stockholm på lördag.

Samma dag återuppstår det klassiska uppländska rallyt Roslagsvalsen, som både far och son ”Bryggarn” vann flera gånger var. I år ställer Radio Uppland upp med en bil körd av Janne Blomqvist med Bosse Pettersson som kartläsare. Deras förberedelser kan du läsa om här.

I Sverige startade de första glassfabrikerna redan på 1700-talet och ett av de äldsta recepten på glass finns publicerat i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Nästan 200 år senare, 1946, startade Triumf-glass sin första fabrik i Göteborg. Deras koppling till motorsport är höljd i dunkel, men rallyglassen kan härledas till 1980-talet fanns till salu åtminstone en bit in på det nya årtusendet.

Det här inlägget postades i Mat, Radio, Sport, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s